Begin in 1939

Al in 1939 begon Reeskamp met de registratie en het volgen van NSBers. Zijn bezorgdheid over het Duitse leger dat stap voor stap de omliggende landen trachtte in te nemen om een Groot Duits Rijk te stichten, was groot. Hij zocht daarom medestanders en vormde een actiegroep met enkele mannen uit Naarden en Bussum. Door contacten met de Tourton Bruins van het LOF (Legioen Oud Frontsoldaten) leerde hij S.M. van Haersma Buma kennen, burgemeester van Wymbritseradeel, die hem later in Friesland zou helpen.


Toen de Duitsers Nederland in 1940 bezetten, ontvreemdde de actiegroep uit de wallen van Naarden kisten munitie en trotyl. Door verraad werd de groep opgerold. Reeskamp werd niet gepakt. Hij sloot zich aan bij de Geuzen (de eerste Nederlandse verzetsgroep) en werd aanvoerder van de afdeling Het Gooi. De Geuzen pleegden in mei 1941 met munitie in Amsterdam een aanslag op Bernard Zweerskade 18, een villa met SS-officieren. Grote schade werd aangericht. Daarna heeft de actiegroep de telefoon-centrale op Schiphol vernield. Represailles van de Duitsers volgden.


Het werd voor de verzetsstrijders in hun operatie-gebied te gevaarlijk. Men dook elders onder. Reeskamp moest zijn gezin en de drogisterij achterlaten. Omdat de Duitsers overal naar hem op zoek waren in Naarden en omgeving, moest Reeskamp in december 1940 voor de eerste keer naar Friesland vluchten. Hij werkte onder vele schuilnamen zoals Harry, Rienstra, Van Beek, Wiersema en Arendse.